Exasperat de subiectele politice, de manipulări prin mass-media, vă aduc în atenție un subiect poate demodat: ce îi interesează cu adevărat pe copiii noștri. Mai mari sau mai mici. Am întrebat câțiva adolescenți (în jurul vârstei de 18 ani, ar face parte din așa-numita Generație Z) ce îi interesează la modul real. Nu sunt convins că toate răspunsurile au fost sincere, dar să le dăm încredere: „bunăstarea familiei mele”, „sănătatea”, „relațiile personale”, „banii”, „să o duc bine”, „fericirea”, „sănătatea”, „familia”, „să văd lumea”, „sănătatea și călătoriile”, „să ajung un om de succes”, „experiențe cât mai interesante”, „să călătoresc și să explorez culturi noi”, „să fac bine”, „independență financiară, viitor sigur”, „sănătatea”, „fericirea”, „banii, sănătatea”, „fericirea”, „banii, sănătatea”, „dezvoltarea personală”, „cum se dezvoltă societatea”, „sănătatea”, „să am o carieră de succes”, „sănătatea mintală și fizică”, „să am o viață fericită”.

Fericirea nu are aici vreo valență filosofică sofisticată. Fericirea o văd ca viață personală împlinită, să nu aibă probleme grave în viață ori să se simtă bine în ceea ce fac. Puțini dintre cei chestionați citesc constant, nu prea au autori preferați. Oricum, par mai pragmatici, mai „realiști” decât eram noi, „bătrânii”, la vârsta lor. Dacă stau bine să mă gândesc, pe mine nu m-a întrebat cineva ce mă interesează cu adevărat (oricum, nu mai țin minte). Târziu, un coleg de cenaclu m-a întrebat ce făceam dacă nu intram în 1994 în redacția „Gazetei de Duminică”.

I-am răspuns că, cel mai probabil, tot ziarist mă făceam. Acum, într-un fel, regret alegerea făcută atunci, dar nu despre asta e vorba în povestea de astăzi. Oare ne interesează ce vor cu adevărat copiii noștri? Nu cumva, nu de puține ori, vrem să-i dresăm după dorințele noastre? Oare societatea noastră le va oferi șansa să-și pună în aplicare așteptările, dorințele? Câteva întrebări din multele ce țin de viitorul patriei. Un viitor de care, din păcate, nu de puține ori, nu ne pasă. Poate voi reveni asupra subiectului.

Sursa: Magazin Sălăjean

Daniel Săuca
daniel_sauca@yahoo.com