Daniel Săuca

Sunt iar pe post de „cioclu”: a dispărut și ziaristul Józsa László, fostul redactor-șef al publicației săptămânale în limba maghiară „Szilágyság”, membru al Asociației Jurnaliștilor din Sălaj. A plecat din această lume nu la mult timp după Fejér László, fostul redactor-șef al revistei de cultură în limba maghiară „Hepehupa” și fost redactor-șef și colaborator la amintita „Szilágyság”, și el membru al asociației menționate. Au fost prieteni, chiar dacă se mai „tachinau”. Laci Fejér avea mai multă experiență gazetărească decât confratele său și se folosea uneori de acest ascendent pentru a-și impune punctele de vedere. Aproape 30 de ani cei doi Laci au dus în spate presa de limbă maghiară din județul nostru. Iată că au plecat din „realitatea imediată” a cărei cronicari au fost, dedicați atât meseriei cât și comunității maghiare din care făceau parte. Îmi aduc aminte și de colaborarea cu cei doi confrați la Festivalul „Primăvara poeziei” și pe post de traducători. Și la câte întâlniri, manifestări de tot felul nu am fost împreună cu cei doi amici… De la începuturile anilor 90 până în 2019.

Au trecut 30 de ani și peste presa maghiară din Sălaj cu lucruri bune ori mai puțin bune, cu lumini și umbre. „Szilágyság” și „Hepehupa” au astăzi noi conducători. Încearcă și aceste publicații să meargă mai departe, la fel ca mass-media sălăjeană de limbă română. Oricum nu sunt vremuri bune pentru presa locală.

Noi, cât mai putem, în actualitatea haotică în care trăim, actualitate prea politizată și prea manipulată, dezarticulată, vom încerca măcar să mai vorbim despre presă de calitate și despre ziariști profesioniști. Și să-i amintim pe colegii care au făcut cinste meseriei. Fejér László și Józsa László, cu siguranță. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Magazin Sălăjean

magazinsalajean.ro

Daniel Săuca
daniel_sauca@yahoo.com