0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

Cinci viticultori din Sălaj şi-au adus laolaltă priceperea de podgoreni şi dragul de dealurile blânde de acasă şi au înfiinţat, recent, prima cooperativă agricolă din judeţ în domeniul viticulturii.

„Cooperativa ‘Cramele Ulm’ a fost înfiinţată recent, dar are deja o istorie în spate, deoarece noi de la începuturi ne-am dat seama că singuri nu avem nicio şansă să concurăm cu cei mari de pe piaţa vinurilor şi, din această cauză, ţinând cont de faptul că Sălajul a fost o zonă uitată pe harta viticultorilor, am zis că trebuie să ne asociem, să ne adunăm forţele şi să facem o promovare pentru produsele noastre. A fost primul pas şi mă bucur că suntem aici, astăzi, circa 60 de persoane care am înţeles mesajul. Mesajul este de a ne uni, de a ne aduna forţele şi de a face o promovare pentru ceea ce este frumos şi bun în zona noastră. Vorbesc de turism micro-regional, vorbesc de un domeniu al viticulturii – avem aproximativ 90 de hectare suprafeţe plantate cu viţă de vie şi medaliile luate la concursuri. Prezenţa noastră între cei mari ne arată că avem în rezervă în noi şi merită ca ea să fie dezvoltată mai departe”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Attila Szoboszlai, reprezentant al unuia din asociaţi.

Un eveniment de promovare a Cooperativei „Cramele Ulm” a fost organizat duminică, la Camăr, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.
Cei aproximativ 60 de invitaţi au putut vizita podgoria unuia dintre asociaţi, au degustat mai multe soiuri de vin produse de viticultorii asociaţi şi au participat la un adevărat „curs intensiv” privind modul de producere şi proprietăţile vinului, în cadrul unor prelegeri susţinute de Balazs Attila, de la Cooperativa „Cramele ULM” şi oenologul Dorin Popa, profesor la Universitatea din Oradea.

Dorin Popa le-a împărtăşit invitaţilor şi câteva dintre „secretele” legate de licoarea ce a avut câte un zeu în fiecare perioadă importantă a istoriei umanităţii.

Astfel, aşa cum susţine acesta, vinul „roze”, apreciat în ultima perioadă de tineri, nu se face cadou, decât în cazul în care va fi băut cu cei cărora îl duci în dar, vinul roşu mai vechi de doi ani nu se toarnă în pahare din sticlă, ci se pune mai întâi într-un decantor, pentru a elimina din substanţele volatile acumulate sub dop, iar la restaurant nu trebuie acceptată o sticlă de vin care nu este răcită corespunzător.

În context, Dorin Popa a subliniat şi el importanţa asocierii pentru promovarea vinurilor, dând exemple din alte ţări, precum Italia, unde producătorii din unele regiuni s-au asociat şi au avut succes în comercializarea produselor.

„Dacă există practic o comunitate, există şi mai multă forţă financiară. Pune fiecare câte un bănuţ şi se poate construi o imagine mult mai valoroasă şi mai penetrantă decât unul singur. În această lume globalizată, forţa vine din forţa grupului, forţa comunităţii. Şi valoare vine de acolo. Fiţi împreună, fără separatisme. Comunităţile sunt cele care pot fi câştigătoare. Ajutaţi-vă unii pe alţii. Ăsta e mesajul meu”, a conchis Dorin Popa.

AGERPRES/(AS – autor: Sebastian Olaru, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Olaru Sebi
sebi.olaru@yahoo.com

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *